KENDİ YAŞAMLARIMIZDA “KRİZ YÖNETİMİ” VE DANIŞMANLIK

Türk Dil Kurumu “kriz yönetimi” ifadesini tanımlarken üç ayrı durumu öne çıkartmaktadır.
1. Bir ülkenin karşılaştığı ulusal, uluslararası herhangi bir sorun veya doğal afet durumunda sorunun en az zararla atlatılabilmesi için gerekli kararların alınması işi.
2. Bir ülkenin karşılaştığı ulusal, uluslararası herhangi bir sorun veya doğal afet durumunda sorunun en az zararla atlatılabilmesi için gerekli kararların alınması işi.
3. İşletmelerde hatalı üretim, ham madde sıkıntısı, kalite düşüklüğü, pazarlama vb. sebeplerle ortaya çıkan sorunlu dönemde işbaşına getirilen yöneticilerin yönetme biçimi.
Bu da başka bir soruyu gündeme taşır. Ülke ya da şirketler gibi hatta ülke ve şirketler için de insanlar yani bireyler için kriz ya da kriz yönetimi olmaz mı?
Hepimiz dünyaya geldiğimiz andan itibaren farklı süreçleri yaşarız. Yaşam içindeki “büyüme” sürecimizde, bazı benzer insanlık hallerini deneyimleriz. Örneğin;
a. Eğitim hayatımızı tamamladığımızda nasıl bir iş hedeflemeliyiz?
b. Çalıştığımız işten ayrılmak istediğimizde neleri irdelemeliyiz?
c. Çalıştığımız işten çıkartıldığımızda, bu her şeyin sonu mudur?
d. Çalıştığımız iş yerinde, ekip arkadaşlarımız ya da yöneticimiz ile ilgili etkileşimlerimiz bizi nasıl etkileyebilir?
e. Evlendiğimizde, üstümüze düşen ne tip sorumluluklar söz konusudur?
f. Aile – İş dengesini kurmazsak nelerle karşılaşabiliriz?
g. Eşimizden, ortağımızdan, sevgilimizden ayrıldığımızda, bu neyin sonu ya da neyin başlangıcıdır?
h. Dünyada ya da ülkemizde yaşadığımız dışsal koşulları nasıl ele alabiliriz?
i. Toplumsal krizler bireysel krizleri tetikler mi?
Anlayacağınız bireysel yaşamlarımız kriz diye adlandırdığımız zorlu hallerden muaf değildir. Önemli olan, kriz olarak nitelediğimiz durumlara nasıl yanıt verdiğimizdir. “Bireysel Kriz Yönetimi”; krizi öngörmemizden elimizde olabilecek ve önlem sayılabilecek bir kısım hazırlık yapmamıza, krize nasıl karşılık vereceğimizden yol haritamızı çıkarmaya, elimizdeki potansiyel önlemleri devreye sokmaktan normal duruma geçişe ve öğrenmeye kapsamlı bir çalışmadır.
Çalışmanın kapsamı, derinliği, süresi, yaşanılacak beraber çalışma sürecine dair diğer unsurlar beraberce yapılan irdelemeler ile netlik kazanır.